سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بارالها ! شکستگی ام را جز لطف و مهر تو درمان نمی کند ... آتش درونم را جز دیدارت خاموش نمی سازد و درد اشتیاقم به تو را جز نگریستن به چهره ات، بهبود نمی بخشد . [امام سجّاد علیه السلام ـ در نیایشش ـ]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :50
بازدید دیروز :50
کل بازدید :164972
تعداد کل یاداشته ها : 1266
04/2/25
11:14 ع
مقالةزندگینامة خواجه نظام الملک طوسی

مقالةزندگینامة خواجه نظام الملک طوسی

دانلود مقالةزندگینامة خواجه نظام الملک طوسی

مقالةزندگینامة خواجه نظام الملک طوسی
دسته بندی پژوهش
فرمت فایل doc
حجم فایل 54 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 75

مقالةزندگینامة خواجه نظام الملک طوسی

فهرست:

آشنایی با سلجوقیان
پیشینه سلجوقیان
چند پاره شدن سلجوقیان
خواجه نظام الملک طوسی
سیرى در زندگى خواجه نظام الملک
خواجه نظام الملک از کودکى تا وزارت سلجوقیان
ملکشاه و خواجه نظام الملک
ادامه وزارت فرزندان و خاندان نظام الملک
اندیشه ها و خط مشى خواجه نظام الملک
فرازهایى از موضوعات سیاست نامه
خدمات اجتماعى و فرهنگى خواجه نظام الملک
سیاست عملی در تاریخ مسلمین در سیاست نامه
مواضع دفاع
سیاست عملی, درون نظام و برون نظام
زوایای فکر سیاسی نظام الملک
احتیاط سیاسی
رأی قوی به از لشکر قوی
نظام الملک و شیعه ستیزی
تحلیل انتقادی نظام الملک و انگیزه ها

آرامگاه نظام الملک


 

بخشهایی از متن:

آشنایی با سلجوقیان
سلجوقیان یا سلاجقه، یا آل سلجوق، نام دودمانی است که در قرن‌های پنجم و ششم هجری قمری (یازدهم و دوازدهم میلادی) بر بخش‌های بزرگی از آسیای غربی، شامل ایران کنونی، فرمانروایی داشتند.
پیشینه سلجوقیان
سلجوقیان در اصل غزهای ترکمن بودند که در دوران سامانی در اطراف دریاچه خوارزم (آرال)، سیردریا و آمودریا می‌‌زیستند.سلجوقیان که به اسلام رو آورده بودند، بعد از ریاست سلجوق بن دقاق، نام سلاجقه را به خود گرفتند و به سامانیان در مبارزه با دشمنانشان بسیار کمک کردند. پسر سلجوق بنام میکاییل که بعد از مرگ او ریاست این طایفه را بعهده داشت، چندین حکم جهاد برای مبارزه با (به قول مورخین) کفار صادر کرد.میکاییل سه پسر داشت به نامهای یبغو، چغری و طغرل. این قبیله که یک‌بار در زمان سلجوق بن دُقاق به دره سیحون کوچ کرده بودند، بار دگر بعد از مرگ سلجوق به سرکردگی سه پسر زاده‌اش به نزدیکی پایتخت سامانیان کوچ کردند. اما سامانیان از نزدیکی این طایفه به پایتخت احساس خطر کردند؛ بنابراین سلاجقه بار دگر از روی اجبار بار سفر بسته و به بغرا خان افراسیابی پناه بردند. این حاکم از سر احتیاط، طغرل پسر بزرگ را زندانی کرد. ولی طغرل به کمک برادر خود چغری از زندان رهایی پیدا کرد و با طایفه خود به اطراف بخارا کوچ کردند.در سال 416 هجری ترکان سلجوقی به ریاست اسرائیل بن سلجوق برادر میکاییل دست به شورش زدند. اما سلطان محمود او را گرفت و در هند زندانی کرد. از طرف دیگر گروهی از یارانش دست به شورش زدند.

...

خواجه نظام الملک طوسی
ابوعلی حسن پسر علی پسر اسحاق طوسی(یا توسی) شناخته شده به خواجه نظام‌الملک طوسی (زاده 1018 کشته شده در 14 اکتبر1092 (میلادی))وزیر نیرومند دو تن از شاهان دوره سلجوقیان در ایران بود. وی نیرومندترین وزیر در دودمان سلجوقی بود و سلجوقیان نیز در زمان وی به اوج نیرومندی رسیدند. او بیست و نُه سال به سیاست درونی و بیرونی سلجوقی سو می‌داد.
زندگی و کارنامه
ابوعلی حسن توسی از دهقانزادگان بیهق(سبزوار) بود. از آنجا که دانش‌اندوزیش در شهر توس(طوس) بود طوسی خوانده می‌شد. وی در زمان پادشاهی غزنویان چشم به جهان گشود. وی در آغاز از دیوانسالاران و پس از برکناری عمیدالملک کندری در سال 455 (قمری) ؛که با تحریک خود او انجام شد؛وزیر الب ارسلان و همچنین آموزگار ولیعهد خردسالش ملکشاه شد و 29 سال (اندکی پیش از مرگ) در این جایگاه بود،با مرگ الب ارسلان خواجه نظام‌الملک ملکشاه را که بیش از هفده یا هژده سال نداشت به شاهی رساند و خود کار گرداندن کشور ایران را که اکنون دچار گرفتاریها و نابه‌سامانیهای بسیاری بود به دست گرفت. به کوشش او که مرد کاردانی بود گرفتاریهای بسیاری از دستگاه سلجوقی دور شد و ملکشاه به نیرو و چیرگی بسیاری در کشور رسید.

...

دانلود مقالةزندگینامة خواجه نظام الملک طوسی